Kategorija | Ostalo

Lažna mapa Vinlanda – Vikinzi nisu otkrili Ameriku pre Kolumba


vinPopularna mapa Vinlanda koja je godinama slavljena kao dokaz da su Vikinzi prvi iskrcali se na područje Amerike, predstavlja najstariju poznatu mapu Novog sveta. Ipak, jedan od mnogih koji su se bavili izučavanjem ove karte, a koji je poreklom iz Škotske, dokazao je da je ova mapa lažna, da je reč o falsifikatu. On je došao do saznanja, u čemu mu je pomogao Google, te pobio dosadašnju tvrdnju da su mapu Vinlanda koristili Vikinzi kako bi prema navodima otkrili Ameriku, i to pedeset godina pre Kristofera Kolumba.

Popularna mapa Vinlanda koja je godinama slavljena kao dokaz da su Vikinzi prvi iskrcali se na područje Amerike, predstavlja najstariju poznatu mapu Novog sveta. Ipak, jedan od mnogih koji su se bavili izučavanjem ove karte, a koji je poreklom iz Škotske, dokazao je da je ova mapa lažna, da je reč o falsifikatu. On je došao do saznanja, u čemu mu je pomogao Google, te pobio dosadašnju tvrdnju da su mapu Vinlanda koristili Vikinzi kako bi prema navodima otkrili Ameriku, i to pedeset godina pre Kristofera Kolumba.

Džon Paul Flojd (43) iz Švedske, kao nezaivisni istraživač da bi došao do svog cilja služio se Guglovim pretragama da istraži mapu i dokaže da je reč o samo jednom, a to je prevara. Ova kontroverzna mapa koja je podelila svetske stručnjake, tvrdi Flojd, predstavlja falsifikovanu i nacrtanu mapu na pergamentu, a datira iz 15. veka, a da je originalni pergament ukraden.

vin1

Ova mapa prvi put se pojavila pedestih godina prošlog veka na međunarodnom književnom tržištu zajedno sa još dva srednjovekovna dokumenta.

Kako Flojd tvrdi, dokumenti su 1892. Godine izloženi na proslavi koja je priređena u čast Kolumba, te da tada ova mapa nije ni spomenuta, što je nelogično, ali pokazuje da tada nije ni postojala, nego da je nacrtana tek nekoliko decenija kasnije.

Verifikacija mape izvršena je 1965. godine, a verifikovali su je eksperti sa Univerziteta Yale i Britanskog muzeja, te tada procenili da ona datira iz 1440. godine, iako ova godina se ne precizira. Ona predstavlja istraživanje istočne obale SAD-a.

Autentičnost ovog dokumenta bila je sumnjiva mnogobrojnim drugim akademicima i zvučnim imenima ovog  polja, jer su postavljali ključno pitanje na koje nije bilo odgovora – a to je gde se ovaj toliko važan istorijski dokument krio toliko godina.

Na osnovu svega ovoga, Floyd donosi zaključak je njeno izlaganje na izložbi koja je posvećema Kolumbu neverovatan prevrat.

„Istorijska ironija oduzima dah. Cilj izložbe je bio da ilustruje bogatstvo evropske civilizacije u vreme Kolumbove ekspedicije. Evidentno je da tada nije bilo mape povezane sa ovim dokumentom“ , rekao je Floyd.

Sve ovo do čega je došao ovaj škotski istraživač, zainteresovalo je akademike koji su objavili da će istražiti slučaj, a sam Floyd tvrdi da ova falsifikovana mapa kopira oblike sa mape iz 1463. godine, te da je nju nacrtao kartograf Andrea Bianco.

 

 

Ostavite komentar

*