Kategorija | Ostalo

Prednosti operativnog sistema Linux


linLinux je operativni sistem koji koriste najveće tehnološke kompanije kao što su Google, IBM, itd. Kao i Winodws, i Linux ima i svoje prednosti, ali i nedostatke. Ono što mu se upućuje kao najveći nedostatk jeste njegova nekompatibilnost sa određenim hardverom. Isto tako, ako ga poredimo sa Windowsom, Linux ima i određene prednosti.

Linux je operativni sistem koji koriste najveće tehnološke kompanije kao što su Google, IBM, itd. Kao i Winodws, i Linux ima i svoje prednosti, ali i nedostatke. Ono što mu se upućuje kao najveći nedostatak jeste njegova nekompatibilnost sa određenim hardverom. Isto tako, ako ga poredimo sa Windowsom, Linux ima i određene prednosti.

Linux je zasnovan na ideji otvorenog koda (Open Source) što podrazumeva da je ceo programerski kod javno dostupan, da mu svako može pristupiti i prilagoditi ga. Osnovni princip Linuxa je da sve treba da bude besplatno, pa tako ako imate Linux operativni sistem ne morate da brinete o novcu niti da tražite neke krekovane verzije. Pored ovoga, i većina programa za Linux je besplatna, a bez ikakve brige da bi neko mogao da vas tuži zbog kršenja autorskih prava, možete ih skinuti na svoj računar.

lin1

Takođe, ono je što je veoma bitna prednost Linux operativnog sistema je nepostojanje virusa, a Linux računari nisu podložni Windows virusima, pa je nepotrebno da imate bilo kakav antivirus.

Jednostavnost korištenja još jedna je Linux-ova prednost, a njegova verzija Ubuntu u potpunosti je prilagođena početnicima, te nema neke velike razlike u odnosu na Windows. Pored toga, pojedine Linux verzije dolaze sa instaliranim setom potrebnih programa.

lin2

Iako se Windows mnogo više koristi u odnosu na Linux (delimično i zbog navike), ne može da se pohvali i aktivnom zajednicom. Ako počnete da koristite Linux uočićete da internetu postoji mnogo više saveta, uputstava, trikova, i slično, za Linux programe, nego za Winodws. Članovi otvorenog koda, ili članovi Linux zajednice uvek su spremni da pomognu ukoliko vam pomoć zatreba.

Ostavite komentar

*